Стали відомі результати анонімного тестування серед буковинських учнів «Сніданок школяра»

У Вікнянській ЗОШ І-ІІІ ступенів обрано Королеву осені
28.11.2017
Фотовиставка «Неоголошена війна» у Чернівецькому вищому професійному училищі радіоелектроніки
30.11.2017
220 переглядів

Стали відомі результати анонімного тестування серед буковинських учнів «Сніданок школяра»

Бачити своїх дітей здоровими й успішними в навчанні прагнуть усі батьки. Інформаційні та психоемоційні навантаження, які витримує школяр, вимагають якісного харчового забезпечення. Тим не менше, майже кожна сьома дитина йде до школи, не поснідавши.

Від того, чим снідає дитина, залежить її здатність зосереджуватися, сприймати, запам’ятовувати інформацію та приймати правильні рішення. 

Редакцією газети було зініційовано анонімне тестування серед буковинських учнів на тему «Сніданок школяра». Впродовж 2 тижнів кожен школяр мав можливість відповісти на три запитання:

  • Що входить до твого раціону харчування на сніданок?
  • Якщо снідаєш, скільки часу це займає?
  • Хто готує тобі сніданок?

Результати тестування наступні:

 

Ми вирішили зустрітися з представником галузі охорони здоров’я для того, щоб отримати фахову оцінку та відповідні рекомендації.

Калиняк Тетяна Василівна, лікар- гастроентеролог  (Чернівецька поліклініка №3):

Сніданок – це те, з чого повинен розпочинатися ранок  кожного школяра.

Заняття в школі – це в будь-якому випадку напруга та стрес. А якщо цей стрес регулярно відбувається на голодний шлунок, то до гастриту, а то і виразки – рукою подати. Окрім того, якщо учень не поснідав, то після незначного інтелектуального навантаження він відчуватиме такий дефіцит енергії, що обов’язково  переїсть під час обіду і вечері.

Зате у тих, хто не відмовляється від сніданку, не тільки вагу тіла  в нормі, але і краща пам’ять, вищий коефіцієнт інтелекту.

Розпочинати день чаєм та сендвічами із маслом/сиром можна, проте молочні продукти повинні бути більше 80% жирності. А от від вживання ковбасних виробів я б рекомендувала відмовитися. Краще їх замінити на звичайне  відварене м’ясо.

Варене яйце, йогурт із творогом – відмінний сніданок, але, на жаль, зважаючи на відповіді,  жоден учень не снідає такими продуктами. А це даремно! Курячі яйця містять 12 основних вітамінів і майже всі мікроелементи. Лецитин, що входить до складу яєць, зміцнює пам’ять, живить мозок, продовжує творче довголіття. Вітамін Е уповільнює старіння організму. Яйця зміцнюють зір і серце, оберігають від онкологічних захворювань, зміцнюють кістки і зуби.

14% опитаних школярів вибігають з дому без сніданку, вгамовуючи голод печивом.  Це дуже небезпечно. Органи травлення погано запускаються. Крім того, печиво – це швидкі вуглеводи, які здатні призвести до швидкої втоми організму через інтенсивний викид інсуліну. Рекомендую відмовитися від такого виду сніданку.

Яєчня – непоганий варіант, проте варто поєднувати її з овочами те зеленню.

Кашу вважають ідеальним сніданком дієтологи та педіатри в усьому світі. Крупу можна вибирати різну кожен день – пшоняну, гречану, вівсяну, рисову. Урізноманітнити і навіть змінити до невпізнання смак каші для вередливих дітей, які відмовляються від такої страви, допоможуть сухофрукти, ягоди і горішки. Як варіант, можна використовувати варення. Варто пам’ятати, що каша є ідеальною стравою для шлунка.

15 % учнів не снідають взагалі, що є дуже погано. Відмовляючись від сніданку, школярі не забезпечують організм  необхідною енергією та вітамінами. Їм важко зосереджувати  увагу на уроках, посилюється неуважність та розсіяність.

Хочеться звернутися до батьків! Постарайтеся організувати ранок так, щоб на сніданок у дитини залишалося не менше 15 хвилин. Звичайно, дуже часто діти не відчувають “вовчого апетиту”, та все ж варто спокійно переконати дитину з’їсти хоч трохи.

Пам’ятаймо, сніданок – найважливіша складова щоденного харчування людини. Його склад впливає на стан здоров’я, визначає подальше харчування протягом дня. Ще древні римляни рекомендували з’їсти на сніданок що-небудь корисне і поживне,  обід поділити навпіл, а від вечері можна і зовсім відмовитися («сніданок з’їж сам, обід розділи з другом, а вечерю віддай ворогу»).